söndag 29 november 2009

Vädret har trädgårdstomtar på loftet


Min jetlag har ersatts med total årstidsförvirring. Igår plockade jag sommarblommor. Idag hängde jag upp en adventsstjärna. Imorgon gömmer jag väl påskägg...

Så på mitt köksbord står det just nu en adventsljusstake och en bukett med ringblommor som jag hittade på min kolonilott igår. I slutet av november! Det är, som Pippi Långstrump säger, ingen ordning på allting. Och jag misstänker starkt att det är trädgårdstomtarna som ligger bakom! (Och då talar jag inte om någon liten nisse på min lilla lott, utan om hela nationens... eller rentav hela västvärldens trädgårdstomtar.)

Dessa tomtar har nog aldrig riktigt känt sig hemma bland blommor och blader. Nånstans där innanför de alldeles för varma luvorna har de grubblat över sakernas tillstånd och de har anat att det inte står riktigt rätt till, att de egentligen är ämnade för ett annat liv...

De har suktat efter en plats under trädgårdens enda gran (eller vilket barrträd som helst!) men har tvingats utstå svettiga stekheta dagar på ödsliga gräsmattor. De har nyst sig yra av björkpollen och drabbats av mögelangrepp och myrattacker. Och de har allt märkt hur en del förbipasserande människor har pekat, rynkat på näsan och tisslat om att de är uttryck för dålig smak.

Somliga har till och med tvingats ut på resor till fjärran exotiska länder, bara för att människorna har velat skicka vykort genom de stackars kidnappade tomtarna.

Och när sommaren tagit slut har trädgårdstomtarna alltid förpassats till mörka skrymslen och vrår, tillsammans med baden-baden-stolar, plastflamingor och annat köldkänsligt krafs som bara hör sommaren till.

Men nu har det alltså läckt ut - eller om det är trädgårstomtarnas kollektiva medvetande som vaknat... Sommartomtarna har fått nys om jultomtarna! Och de har förstått att det är just det en tomte är ämnad till - julen. Men de har också fattat att människorna inte släpper ut sina frostkänsliga trädgårdstomtar hur som helst, i minusgrader och styggväder.

Alltså sliter denna tomtegrupp just nu som illrar för att förlänga sommaren ända till jul, denna tomtens rättmätiga tid, och på så vis få en tillvaro värdig en tomte...

. . .

Men det är klart, denna årstidsförvirring kan ju också, men bara möjligtvis, bero på klimatförändringar orsakade av miljöförstöring. Det finns en liten, liten risk att det är så, och det ska bli väldigt intressant att se vad man tror på världsklimatmötet som börjar om en vecka...

Men jag satsar nog en tomteluva på att de flesta länderna håller på tomteteorin. Det verkar liksom lättare att stoppa ett gäng trädgårdstomtar som fått tokslag än att stoppa något så diffust och icke-materiellt som utsläpp.

Fast själv ska jag nog inte flyga igen på ett tag, för säkerhets skull bara...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar