torsdag 3 december 2009

Saker jag undrar över... 5. Om flygresor.Varför ska man visa upp sunda vätskor när man passerar säkerhetskontrollen, när ingen kontrollerar vad som egentligen döljer sig i de små behållarna? Om de innehåller explosiva vätskor lär ingen få veta det, förrän planet redan sprängts i luften.

Varför finns det flytvästar till alla ombord på planet? Det borde väl ändå finnas fallskärmar istället! Något som åtminstone färjebolagen fattat, när de inte utrustat fartygen med fallskärmar.

Varför finns det askkoppar på toaletterna, nu när rökning varit förbjuden i åratal på flyget? För det första inbjuder det väl verkligen till smygrökning på toan, för det andra säger det väl något om flygplanets ålder, bristande underhåll/modernisering och kort sagt "här är vi inte så noga med detaljerna".

Varför säljer man nästan allt utom tuggummi och öronpropparna "earplanes" ombord? Alltså sånt som kan lindra de oerhört smärtsamma tryckförändringarna som uppstår i öronen när planet snabbt ändrar höjd. Småbarn gallskriker och folk i allmänhet ser väldigt plågade ut, samtidigt som flygvärdinnorna leende saluför vårdande hudkrämer mot... celluliter.

Och varför, varför visar man barnfilm vid midnatt, serverar middag klockan 03.00 och sprit i gryningen??? (Kutym på lååååånga flygresor.) Och däremellan har man krängt läppglans och Bailey's ett otal gånger från sina skramlande vagnar och (i de oftast spräckta högtalarna) milt utryckt skrålat ut sina budskap om skraplotter och superfynd... Vill man verkligen reta upp flygresenärerna så till den grad att dessa desperat försöker blanda ihop några medhavda vätskor till en coctail av helt annat slag som kan slungas mot flygvärdinnorna, vars leenden vid den tidpunkten på dygnet - när man alltså fått sin mödosamt tillkämpade nanosekundkorta sömn störd för sjuttitolfte gången - ter sig enbart infernaliska.

Men det är klart, i det läget spelar det ju ingen roll att det bara finns flytvästar ombord - ingen skulle ju ändå hinna greppa en fallskärm innan allt (inte bara humör, alltså) exploderar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar